Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ύστερα από τρεις εβδομάδες άγριων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και την παρέμβαση του αρχηγού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνση του εκλεγμένου προέδρου Έβο Μοράλες.
Δείτε: Παραιτήθηκε ο Έβο Μοράλες μετά και τις πιέσεις από τον στρατό
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, κατήγγειλε λίγες ώρες μετά τη δήλωση παραίτησής του, «παράνομο» ένταλμα για τη σύλληψη του από την αστυνομία και επιθέσεις στο σπίτι του από «βίαιες ομάδες» με τον επικεφαλής της αστυνομίας να ενημερώνει πως δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Η αστυνομία της Βολιβίας συνέλαβε την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής κατ’ εντολή εισαγγελία που διενεργεί έρευνα για τις παρατυπίες στις εκλογές του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βλαντίμιρ Γιούρι Καλδερόν.
Και ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις βίαιες επιθέσεις και πυρπολήσεις σπιτιών κυβερνητικών αξιωματούχων από μέλη της δεξιάς αντιπολίτευσης, η πρόεδρος της Γερουσίας Αντριάνα Σαλβατιέρα Αριάσα -θα αναλάμβανε την προεδρία βάσει της ιεραρχίας- υπέβαλε επίσης την παραίτησή της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες (ανήκει σε παράταξη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης) να ανακοινώνει ότι θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής προέδρου. Η Άνιες, με δήλωσή της στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Página 7, σημείωσε: «Θα πάω στη Λα Πας τη Δευτέρα [σ.σ. σήμερα] για να αναλάβω την εξουσία με ομαλό τρόπο και να προκηρύξω νέες εκλογές», δήλωσε αργότερα η Άνιες στο τηλεοπτικό δίκτυο Unitel.
Έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο διαδηλωτών που πυρπόλησαν το σπίτι του στο Ποτόσι, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Βίκτορ Μπόρντα παραιτήθηκε, ενώ τον μιμήθηκαν άλλοι δέκα βουλευτές. Λίγο μετά, ο υπουργός Ορυχείων Σεζάρ Ναβάρο υπέβαλε επίσης την παραίτησή του, λέγοντας ότι θέλει «να προστατεύσει την οικογένειά του» μετά την πυρπόληση της κατοικίας του και την επίθεση που δέχθηκε ο ανιψιός του. «Η εξέλιξη των γεγονότων αντίκειται των προσωπικών αρχών μου, όπως και των πνευματικών και δημοκρατικών αξιών μου» έγραψε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υδρογονανθράκων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσες, στην επιστολή παραίτησής του που εστάλη στον πρόεδρο και αναρτήθηκε στο Twitter. Επίσης, παραιτήθηκε η πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.
Την παραίτηση του Μοράλες ζητούσε ο βασικός του αντίπαλος στις εκλογές, ο Κάρλος Μέσα, λέγοντας πως «αν του απομένει ένα γραμμάριο πατριωτισμού θα πρέπει να αποσυρθεί».
Κύμα συμπαράστασης στον Μοράλες
Με τη Βολιβία να έχει εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικής κρίσης και αστάθειας ηγέτες άλλων χωρών εξέφρασαν τη συμπαράστασή του στον πρόεδρο Μοράλες καταγγέλλοντας πραξικόπημα.
Ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατήγγειλε το «πραξικόπημα εναντίον του λαού της Βολιβίας» και χαρακτήρισε απεχθή την απομάκρυνση του προέδρου Μοράλες από το στρατό.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την εξέλιξη.
«Στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα με τη συντονισμένη δράση βίαιων πολιτών, στελεχών της αστυνομίας τα οποία στασίασαν και την παθητικότητα του στρατού. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος είχε προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία», ανέφερε ο Φερνάντες, περονιστής κεντροαριστερός ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε «κατηγορηματικά» το «πραξικόπημα» το οποίο εκτυλίσσεται στη Βολιβία.
«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα εναντίον του αδελφού προέδρου Έβο Μοράλες», ανέφερε ο Μαδούρο, σύμμαχος του αυτόχθονα βολιβιανού ηγέτη, καλώντας σε «κινητοποίηση για να απαιτηθεί να προφυλαχθεί η ζωή των αυτοχθόνων βολιβιανών λαών», θυμάτων του «ρατσισμού».
Συγκρούσεις
Θυμίζουμε πως χθες, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) διαπίστωσε σοβαρές παρατυπίες στις πρόσφατες εκλογές και ζήτησε την ακύρωσή τους, με τον Μοράλες να δηλώνει λίγο μετά πως συμφωνεί να γίνουν νέες εκλογές.
Η ανακοίνωση του 60χρονου ηγέτη, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006, για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, μια πιθανότητα που απέρριπτε έως σήμερα, δεν κατάφερε να φέρει την ηρεμία και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας συνεχίστηκαν.
Ταραχές ξέσπασαν τόσο στη Λα Πας όσο και στην Ελ Άλτο, κοντά στην πρωτεύουσα της Βολιβίας. Λεωφορεία πυρπολήθηκαν, ενώ κατοικίες προσωπικοτήτων υπέστησαν εμπρησμούς ή λεηλατήθηκαν, μετέδωσαν βολιβιανά ΜΜΕ.
Στο κύμα διαμαρτυρίας που κλονίζει τη χώρα εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους 3 άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί 383.